Bilder från den grekiska ön Andros
Del 1  Del 2

Hit till Gavrio kommer man när bilfärjorna lägger till vid Andros.

Denna vy av Batsi får man när man har åkt de åtta kilometrarna från båten i Gavrio. Den långa sandstranden kallas Cryssí Aktí och är ganska fin.

Så här ser Batsi ut från rakt motsatt håll i förhållande till bilden ovan.

Centrala Batsi, till höger ligger det lilla "torget" där lokalbussen stannar och där taxibilarna står.

Den här kyrkan ligger alldeles ovanför Batsi.

Vårligt lanskap på Andros.

En bit in på ön från Batsi uppe i bergen ligger det gröna Katákilos, som det går utmärkt att vandra till.

Ett av duvslagen på Andros. Det finns en hel del duvslag på Andros, men det är inte alls så många som på Tinos och de verkar generellt sett inte vara i lika gott skick som där.

Landskapet på Andros är vackert och här extra ursmyckat med vallmo om våren.

En typisk stenmur på Andros byggd av skiffersten. Stora trekantiga skifferstenar står på högkant och mellan dem är det en bit av mer tradionellt byggd stenmur, också den består av skifferstenar.
Kort beskrivning av Andros
Ándros är med sin yta på 380 km² den näst största ön i Kykladerna efter Naxos. Det är den nordligaste ön i ögruppen och den skiljs i nordväst av ett 12 km brett sund från ön Evvia som är Greklands näst största ö. Till fastlandet och hamnstaden Rafina är det ungefär 65 km. I sydost är det bara ett smalt sund på någon kilometer som skiljer Andros från grannön Tinos. Antalet invånare är ungefär 11000. Andros är bergigt med den högsta toppen Profeten Ilias, som ligger ungefär mitt på ön och är 995 m ö.h. Ofta är det ganska branta bergssidor, som sluttar ner mot havet i ett vackert landskap. I landskapet finns det också en hel del duvslag, men inte alls i samma mängd som på Tinos.
Det finns mycket skiffersten och det har avspeglat sig t.ex. på det sätt som stenmurar och äldre hus har byggts. I den bördiga skifferjorden odlas apelsiner, citroner,oliver, vin och olika sädesslag. Andros har mycket god tillgång på källvatten (det tappas bl.a. på flaska under namnet Sáriza) och speciellt den södra delen av ön är grön och förhållandevis mycket skogklädd. Det finns många fina stränder runt Andros. Ön lämpar sig dessutom väl för vandringar, som inte blir särskilt strapatsrika. Andros är också känd för att det kan blåsa kraftigt där, vilket också kan intygas. Vinden Meltemi kan friska i ordentligt. Läs om denna vind.
Andros har ingen flygplats, men det finns flera dagliga båtförbindelser med Rafina, Tinos och Mykons. Resan med bilfärja från Rafina till Gávrio, som är hamnen för båtarna till Andros, tar två timmar. Något kortare tid tar det att ta sig till Tinos. Mer snabbgående båtar finns också. Andros har ingen direkt förbindelse med Pireus. Lokal buss finns från Gavrio i nordväst och till Andros stad och Kórthi, båda dessa orter ligger på östra sidan av ön. Taxi finns förstås också.
Ön är generellt sett mycket välmående och har blygsam turism. De flesta som kommer på besök är fastlandsgreker. Antalet utländska turister är litet i jämförelse med de mer kända turistöarna i Kykladerna. I själva verket är charterturismen mycket lägre nu än för tio år sedan och inga betydande byggen av hotell och pensioner har skett på denna tid. Ett exempel är att det på Andros förr var tio olika reseföretag som hade resor dit från England, nu är det bara tre. Från Sverige finns det inle längre några charterresor.
Många sjömän kommer från Andros och flera av dem har, efter att ha gjort karriär, blivit välbergade kaptener och skeppsredare. De har på äldre dagar skaffat sig sommarställen eller flyttat hem igen. Därom vittnar den stora mängd påkostade villor man ser utspridda på ön. Det är de många ekonomiskt oberoende på Andros som önskat den minskande charterturismen och styrt den åt detta håll.
De turister som ändå kommer till ön bor till största delen i den före detta fiskarbyn Batsí, som ligger på västra sidan av ön 8 km söder om hamnen Gavrio. Övriga ställen med turism är Gavrio, Korthi och i någon mån Andros stad. Batsi har en stor sandstrand (Gyllene stranden - Chryssí Aktí) mitt i samhället och några mindre norr och söder om. Några större hotell finns och flera mindre, men mycket av login är pensioner och studior. Nöjeslivet är begränsat, under högsäsong finns disco och naturligtvis finns det tavernor, kaféer (även internetkafé) och barer. Post, affärer, två bankkontor och uttagsautomater finns det dessutom. Man kan också hyra cykel, moped och bil. Batsi kan betecknas som en tämligen lugn och trevlig semesterort, utan att få högsta betyg.
Huvudorten på ön är Andros stad eller Chóra, med c:a 2000 invånare, som till stor del ligger på en klippig udde, som skjuter ut mot nordost. På båda sidor om udden finns sandstränder. Huvudgatan ut på udden leder fram till det lilla torget Platía Kéri. Därifrån leder gränder ut till uddens spets, där det finns ett sjöfartsmuseum och en staty av den okände sjömannen. Alldeles utanför udden finns en liten ö, som har resterna av en venetiansk fästning från 1200-talet. Ett speciellt påpekande om Chora är detta: Kommer man dit en vardagseftermiddag kan staden verka fullkomligt död och allt är stängt, men en lördagsförmiddag är det mycket livligt, allt är öppet och det är mycket folk på gatorna. Jag har erfarenhet av båda fallen med tretton års mellanrum.
Utan att här gå närmare in på Andros historia, kan nämnas att 8,5 kilometer söder om Batsi ligger Paleópolis, som nu är en liten by. Under antiken låg här öns huvudstad, som delvis förstördes på 300-talet e.Kr. Det finns en del lämningar kvar, från den svunna storhetstiden, att se på.
Del 1  Del 2
O,TI KALO