Greklands historia - Litteratur och länkar
På många bildsidor och några andra sidor på O,TI KALO finns historiska glimtar, som har med temat för de enskilda sidorna att göra. Men dessa glimtar ger givetvis ingen som helst sammanhängande beskrivning av greklands historia. På denna sida ska inte heller göras något försök att skriva greklands historia, utan i stället ges hänvisningar till böcker och webbplatser.
Först måste fastslås vad vi menar med Grekland. Det som i dagligt tal av oss kallas Grekland är en relativt ny nation, som fick (i stort sett) sina nuvarande gränser 1948, men de började att formas på 1830-talet inneslutande en mindre landyta. Det hela hade sin början 1821 då frigörelsen från den månghundraåriga turkiska ockupationen började med frihetskriget detta år.
Före 1800-talet fanns det aldrig en stadsbildning som kallades Grekland, men däremot sedan länge ett grekiskt folk som hade språket och den otodoxa kyrkan som sammanhållande faktorer. Man kan säga att det nuvarande Grekland har sina rötter i det Byzantiska riket eller Östromerska riket som kom till 395 e.Kr. när det romerska riket klövs i två delar, den västra och den östra. Det Byzantinska rikets varade till 1453 då Konstantinopel intogs av turkarna.
Tidigare var det grekiska området en del av det romerska riket och ännu tidigare fanns ett slags "storgrekland" eller "stormakedonien" om man så vill, som skapades av makedoniern Alexander den store (född 356 och död 323 f.Kr.). Efter hans död uppdelades detta rike i flera delar under den s.k. hellenistiska tiden, då grekiskt språk och grekisk kultur fanns över stora områden. Före Alexander bestod det grekiska området av många stadsstater, som ibland var i förbund med varandra och ibland var i luven på varandra.
Här följer några exempel på böcker som helt eller delvis avhandlar grekisk historia och historiska händelser:
  • "Modern Greece: a Short History" av Christopher Montague Woodhouse.  -  Boken omfattar tiden från Konstantinopels grundläggande 324 e.Kr till senare delen av 1970-talet. Woodhouse som dog 2001 i Oxford var brittisk underrättelseofficer i Grekland under andra världskriget. Han kom senare att deltaga i grekiska motståndsrörelsen och blev en stor greklandskännare. Läs denna intressanta artikel som skrevs sedan Woodhouse avlidit.
    (Faber Paperbacks)
     
  • "The Flame of Freedom" av David Brewer.  -  Om det grekiska frihetskriget i början av 1800-talet.
    (John Murray)
     
  • "The Unification of Greece 1770-1923" av Douglas Dakin.  -  Om bildantet av den grekiska staten och utvidgningen av dess gränser.
    (Ernest Benn/St Martin's Press)
     
  • "A Concise History of Greece" av Richard Clogg.  -  Behandlar tiden från Byzantinska rikets fall till 1992.
    (Cambridge University Press)
     
  • "Byzantinsk historia" av Alf Henrikson.  -  Lättläst bok av den mångkunnige Henrikson.
    (Bonniers)
     
  • "Antikens historier del 1" av Alf Henrikson.  -  Också en lättläst bok om det antika hellas och hellenismen.
    (Bonniers)
     
  • "Morea" av Staffan Stolpe.  -  Om Peloponnesos med mycket historia invävd, såväl nutida som äldre.
    (Carlssons bokförlag)
     
  • "Kriget nellan Sparta och Athen" av Thukydides.  -  Om det peloponnesiska kriget mellan Sparta och Athen 431-404 f.Kr. Översättning, förord och kommentarer av Sture Linnér.
    (Forum)
     
  • "Herodotos Historia" av Herodotos från Halikarnassos.  -  Den främsta källan till grekernas äldre historia. Inledning och kommentarer av Sture Linnér.
    (Pan)

Länkar till webbsidor om och med anknytning till greklands historia (ett nytt fönster eller flik öppnas vid klick på en länk):
  • History of Greece  -  Tämligen omfattande historiebeskrivning med en hel del bilder.
     
  • A Detailed Chronology of Greek History  -  En tabell, det blir många A4-sidor vid utskrift. (Dokumentet finns inte kvar på ursprungsplatsen utan detta är en kopia med länkar borttagna.)
     
O,TI KALO