Bilder från den grekiska ön Kythira - Platser i väster
Del 2  Del 3  Del 4  Del 5  Del 6  Del 7  Del 1 - Start

Potamós är Kythiras största samhälle och öns handelscentrum.

Centrala torget i Potamos som ligger ganska långt norrut på Kythira.

Samtal pågår strax norr om torget i Potamos. Till höger ligger en bokhandel där det finns kartor över Kythira att köpa.

Denna bro ligger i Potamos för vägen norrut mot Agía Pelagía. Eftersom bron är från första hälften av 1800-talet och inte byggd för dagens trafik så har man och har haft vissa problem med hållbarheten. Det finns några till liknande broar på Kythira, alla byggda under engelsmännens tid på ön. Den största av broarna ligger i Káto Livádi och kan ses på nedersta bilden på denna sida. Läs mer om Potamos längst ner på sidan.

Kafé med smakfulla färger i Aroniádika, som ligger utmed huvudvägen mellan Agia Pelagia och Chora, några kilometer söder om Potamos och strax norr om avtagsvägen till flygplatsen och hamnen vid Diakófti.

Från ungefär samma ställe som bilden ovan togs ser man denna fina kyrka i Ioanánika. Många av kyrkorna på Kythira har en storlek som vittnar om den tid då Kythira hade mångdubbel storlek mot den nuvarande.

Utsikt mot Potamos från Aroniadika.

En av gränderna i byn Aroniadika, som inte har många bofasta invånare.

Ytterligare en gränd i Aroniadika.

Ytterligare längre söderut kan man se den två gånger svårt jordbävningsskadade kyrkan i byn Mitáta. Mitata är en av de äldsta byarna på ön och den omnämns redan i dokument från omkring 1120. Läs mer om jordbävningar och annat i Mitata längst ner på sidan.

Utsikt från Mitata mot söder med byn Viarádika uppe till höger.

Några kilometer väster om Mitata ligger byn Milopótamos. Här ses prästen promenera under samtal med en byinvånare utan för kaféet i det vita huset.

En del av Milopotamos sett från andra sidan av den ravin som finns vid byn. Huset på bilden två steg ner ses här längst till vänster.

Många förknippar Milopotamos med detta vattenfall, Neráida, som finns i ravinen. En tid före vårt besök hade vattenfallet varit helt uttorkat enligt en av byinvånarna, men efter de ganska kraftiga regn som varit under mitten av oktober var det full fart igen. Inte som Tännforsen direkt, men ändå det största på Kythira.

Detta neoklassiska hus i Milopotamos ligger precis där vägen till Káto Chóra (den nedre delen av Milopotamos) går till vänster. I Kato Chora, som ligger ungefär 1 km bort åt väster, finns ett venetianskt kastell liknande det i Avlemónas vilket finns med i del 6. Nordväst om Kato Chora finns grottan Agía Sofía, som är en mycket stor grotta med stalagmiter och stalaktiter. Grottan är öppen för besök endast under sommaren och tidig höst.

Flera kilometer längre söderut ligger den lilla byn Gerakiánika, i bakgrunden andra byar.

Fortsätter man ytterligare något söderut, uppför en ganska smal och brant väg, kommer man till klostret Agía Elésa vars kyrka här ses. Klostret ligger på ett berg 433 m ö.h. och med fantastisk utsikt runt om, både över hav och land. Läs om hur Agia Elesa kom till längst ner på sidan.

Utsikt mot nordost från Agia Elesa. Uppe på berget till vänster ligger klostret Agía Moní och på berget till höger kyrkan Ágios Geórgios, mer om dessa båda i del 6. Nere till höger i bilden ses Kythiras längsta bro som ligger något norr om Kato Livadi i Katoúni. Bron är 110 m lång, är som högst 15 m och har 13 valv.
Något mer om några av platserna i väster
Potamós är Kythitas kommersiella centrum och det största samhället på ön med ungefär 600 invånare. Här finns sjukhus, polisstation, bank och allehanda affärer av olika storlek. För de äldre invånarna på Kythira finns här också ett tämligen stort ålderdomshem byggt med privata medel. Potamos är känt för den marknad som hålls här varje söndag sedan 200-300 år tillbaka. Då kommer de som har produkter av allehanda slag att sälja, från tomater till smycken, in till torget och packar upp sina varor. I Potamos finns också en modern friluftsteater, dessvärre sparsamt använd, byggd med antika teatrar som förebild.
Mitáta och resten av Kythira drabbades av en jorbävning med stora skador som följd år 1903, värst drabbat blev området vid Mitata. Byn ligger speciellt utsatt belägen nära en brant nedåtstupande klippvägg. Kyrkan fick byggas om helt. De skador man ser nu är emellertid från en ny stor jordbävning av styrkan 6,9 på Richterskalan och vilken inträffade så sent som 13.34 lokal tid söndagen den 8/1 2006.
Överdelen av det högra tornet med kyrkklockorna, som ses bredvid kyrkan till höger och som ser ganska oskadad ut på bilden ovan, föll inte ner vid jordbävningen till denna position, utan den har lyfts ner för att förekomma ett ras. Kyrkan är nu helt avstängd och får inte besökas i väntan på åtgärder. Inte bara kyrkan utan flera hus skadades, dessutom föll en del av klippväggen ner. Vid samma tillfälle blev det bl.a. också en del skador på öns flygplats.
Mitata är dessbättre också känt för trevligare saker. Varje år arrangeras här av den lokala föreningen Myrtia under augusti en vinfestival, där man förutom att dricka vin också kan äta och dansa grekiska danser. Namnet Mitata (som är en pluralisform som så många andra namn i Grekland) påstås komma från det homeriska ordet míla, vilket har betydelsen betesmark.
Agía Elésa byggdes 1871 till minnet av den heliga Elesa, som var dotter till en icke kristen arméofficer på Peloponnesos. Elesa, som var kristen, flydde hemmifrån för att komma undan sin far, sedan hon vägrat att gifta sig med den man som han utsett åt henne. Hon gick iland på Kythira vid Melidóni år 375, inte långt från där klostret nu ligger, för att viga sitt liv åt att bli nunna. När hon kom upp på berget, där klostret nu ligger, bad hon till Gud att han skulle öppna marken under hennes fötter så att hon skulle kunna gömma sig för sin far som förföljde henne. Marken öppnade sig, men fadern var redan där. Han började tortera henne och hängde henne sedan i ett johannesbrödträd, för att slutligen halshugga henne. Elesas grav finns invid klostergården och hennes minne firas varje år vid klostret den 1:a augusti.
Mer om Kythira finns på öns startsida.
Del 2  Del 3  Del 4  Del 5  Del 6  Del 7  Del 1 - Start
O,TI KALO