Bilder från Paleochora i Selino på Kreta


Ovan: Paleóchora ligger på en halvö som sticker ut i Lybiska havet.
Vänster: Från berget ovanför ser man detta ännu tydligare. Ruinerna av den venetianska fästningen Selíno (som gett namnet till Selinodistriktet) ligger nästan längst ut på halvön. Längst ut till höger finns den nya hamnanläggningen.

Mot öster från samma utkikspunkt som ovansående bild. Vid näset som sticker ut till höger mitt i den här bilden börjar Anidristranden.

Så här ser det ut när man närmar sig Paleochora från norr. Man kan skönja samhället längst bort mitt i bilden.

Vägen in mot bebyggelsen är en allé av eukalyptusträd.

Östra strandpromenaden med den venetianska fästningen på höjden längst bort i söder.

Utsikt mot norr på östra sidan av Paleochora. Klyftan till höger mellan bergen är samma som finns på en bild ovan. Borta till höger ligger en klapperstensstrand.

Utsikt från den venetianska 1200-talsfästningen mot strandpromenaden med sin vågbrytare som också syns i ovanstående bild.

Den största stranden inne i Paleochora ligger på västra sidan av halvön. Här kan det blåsa mycket och bli bli ganska kraftiga vågor ibland.
Bebyggelsen norrut i bakgrunden är en nyare del av Paleochora som började byggas under 1990-talet. Där finns huvudsakligen bostäder för byns invånare.

Allra längst ut på halvön ligger den nya hamnen som byggts med EU-pengar. Den är tämligen tom på båtar som synes och förefaller överdimensionerad med tanke på att Paleochora på grund av sitt läge knappast kan bli en stor hamn.

Vårfrukyrkan (Evangelismoú tis Theotókou), som ligger alldeles nedanför den venetianska fästningen, renoverades under åren 1987-2002. Klocktornet är i min mening väl utsmyckat och den gula färgen, som inte fanns förut, kan diskuteras.

Kafé (där man också kan få sig en ouzo) som har enklare rätter här under eftermiddagsvilan.

Det finns många tavernor i de många gränderna.

Från begravningsplatsen i Paleochora.

Paleochora, med kyrkan och fästningen, sett mot öster från en plats nära vägen mot Koundoúra.

Efter vägen västerut finns flera märkliga och stora klippor.

Fin och lättåtkomlig, men ändå inte så mycket besökt, strand en bit väster om Paleochora.

En kyrka, Ágios Ioánnis, som ligger i en ravin med olivodlingar en bit norrut efter vägen västerut mot Koundoura. Olivträden växer delvis i sluttningar som har omkring 45 graders lutning och man kan följa ravinen långt in.

Inne i kyrkan på bilden ovan. Mycket enkel men vacker interiör.

Ett mycket gammalt olivträd i samma olivodling. Det är höst och på marken ligger nät som ska fånga upp nerfallande oliver.

Bredvid kyrkan ligger denna husruin. I dörröppningen kan man se en kvarnsten.

Inuti ruinen finns en gammal olivpress som stått här så långt tillbaka jag minns.

Soluppgång den 27:e oktober.

Den nedgående solens strålar belyser de vita kalkstenstopparna i Lefká Óri (Vita bergen).
Kort beskrivning av Paleochora och något om Selino
Paleóchora i Pelikanens kommun på sydvästra Kreta är en tämligen populär turistort, men kan inte bli riktigt stor som sådan på grund av att den ligger alltför långt från den närmaste flygplatsen i Chania. Det tar över två timmar att ta sig med lokalbuss från Chanias busstation till Paleochora över de ganska branta backarna och djupa stupen i västra delen av Lefká Óri (Vita bergen). Det har hänt att busspassagerare blivit illamående under den slinriga resan. På senare år har vägen breddats och de värsta svängarna rätats ut, genom att man byggt några broar över stupen, men ändå så finns det en hel del krökar på vägen kvar.
Paleochora har ett antal hotell av varierande storlek och många rum och studior att hyra. Hösten 2009 byggdes ett nytt hotell alldeles bredvid det gamla hotellet Livikón, som var Paleochoras första hotell. Det har inte haft hotellrörelse på mycket länge, men reparerades samtidigt. Det finns en campingplats med taverna en bit utanför byn åt öster, och i närheten av den finns också några stugor, studior och lägenheter att hyra. Paleochora har för övrigt en hel del tavernor och kaféer. Två riktigt stora livsmedelsaffärer finns också numera på västra sidan.
Det finns badstränder alldeles invid samhället, på västra sidan en lång sandstrand och på östra en klapperstensstrand. Åt öster lite längre bort på promenadavstånd (även om en del inte tycker det) finns en lång strand som först har klappersten men som sedan har sand för att därefter sluta vid Anidristranden som har både klappersten och sand. Byn Anidri ligger ovanför stranden. För att komma dit måste man gå uppåt genom en ravin som på några ställen fordrar klättring. Givetvis finns det också en väg, genom en annan ravin, med vilken man når Ánidri från Paleochora.
Paleochora har, förutom bussen till Chania med turtäthet beroende på säsong, en bussförbindelse med Kastélli på Kretas nordvästra sida en dag i veckan. Dessutom finns en buss västerut till jordbruksbyn Koundoúra några gånger om dagen. Det går också en tidig morgonbuss (så länge som ravinen är öppen) till Omalós där Samariaravinen börjar, och sedan kan man efter vandringen ner genom ravinen komma tillbaka med nedan nämnda båt. Båtförbindelse finns med Agía Rouméli (österut) där Samariaravinen mynnar ut, och under turistsäsong med sandstrandsområdet Elafonísi (västerut). Det går också en båt till ön Gavdos (om det inte blåser för mycket!).
Kandanos, som man passerar på vägen till Paleochora, heter huvudorten i distriktet Sélino som ligger på sydvästra delen av Kreta och till vilket Paleochora hör. Kándanos ligger norrut uppe i bergen ovanför Paleochora. Byggnaderna i Kandanos är byggda efter slutet av 2:a världskriget, eftersom den ursprungliga bebyggelsen förstördes under den tyska ockupationen "för att aldrig mer återuppstå". Dessutom avrättades de byinvånare som inte lyckades komma undan. Denna hämnd för befolkningens motstånd lyckades dock inte fullt ut, för Kandanos är nu ett välmående centrum för Selino. Det finns stora olivodlingar i distriktet och nere vid kusten omfattande grönsaksodlingar i de många växthusen, speciellt runt Koundoura.
O,TI KALO