Bilder från Falassarna i Kissamos på Kreta - Arkeologisla lämningar
Del 2  Del 1

Här nere låg det antika Falássarna. Kustlinjen låg mycket högre upp under stadens storhetstid.

En bra bit upp över havsytan, och där sandstranden slutar in mot land en bit söderut, ser man tydligt att landhöjningen gjort att den nuvarande stranden för länge sedan var havsbotten.

Rester av de antika befästningarna.

Dessa sittbadkarsliknande föremål har kommit fram vid de senare utgrävningarna.

Även detta tillhör det som grävts fram på senare tid.

Bevarade delar av ett torn som ingått i befästningen av hamnstaden.

Detta, kanske är det en tron, är hugget ur ett enda stenstycke. Det är beläget en bit högre upp än övriga lämningar och vad det använts till har man inte kunnat förklara.
Kort beskrivning av det antika Falassarna
Namnet Falássarna är från förgrekisk tid och uppges komma från nymfen Falasárni. Staden var hamn för Polirrinia under den klassiska och den hellenistiska perioden. Sin topp nådde staden under den senare. Den efterföljande romerska ockupationen medförde att Falassarna började att förstöras. Vissa utgrävningsarbeten har pågått sedan 1968 men först 1986 blev de mer systematiska. Utgrävningarna har emellertid inte ännu medfört att man vet särskilt mycket om stadens historia.
Hamnen var befäst och omgiven av murar och stod i förbindelse med havet genom en kanal. På grund av att västra Kreta höjer sig ur havet (östra sjunker) så ligger resterna av hamnanläggningen idag flera hundra meter från strandlinjen. Övriga delar av staden var också omgivna av murar. Under sin storhetstid var Falassarna så betydande som hamn och handelsplats att staden präglade sina egna mynt.
Läs om det moderna Falassarna finns i del 1.
Del 2  Del 1
O,TI KALO