Bilder från den grekiska kommunen Keramoti i östra Makedonien
Del 1  Del 2

Den enda vägen leder här söderut mot Keramoti. Det blekare berget i bakgrunden är ön Thassos och det mörkare framför är den lilla ön Thassopoúla.

Del av kajen i Keramoti i närheten av kyrkan.

Under markisen till vänster serveras utmärkta kalamaria.

Det lilla torget i Keramoti.

En bit till höger om föregående bild. Förutom sedvanliga kioskvaror så säljs det bussbiljetter i kiosken till vänster för bussen till Kavalla via Chrisoupoli. Om det finns konduktör (inte så vanligt) på bussen så kan man köpa där också, men för säkerhets skull bör man köpa biljett i förväg. Vid nästan varje busshållplats längs vägen finns det ett biljettförsäljningsställe.

Längs huvuvudgatan i närheten av färjestället.

Här håller en färja från Thassos på att lägga till.

Kyrkan i Keramoti sedd från havet.

Fiske är en viktig näringsgren och man har relativt stora fiskebåtar.

Denna bild är tagen mot samma håll som föregående, men det är skymning och fiskebåtarna har gått ut till havs för att fiska. Då passar andra på att fiska från bryggan, medan en färja från Thassos är på väg in.

De blåa tunnorna används för musselodling. Tunnorna flyter förankrade i stort antal i havet utanför och musslorna sitter fast på tunnorna.

Fiske vid fäjestället med en av de större färjorna som bakgrund.
Kort beskrivning av Keramoti och något om Nestosdeltat
Kommunen Keramotí ligger längst österut i Kavallas län och därmed längst öserut i Makedonien. Kommunen ligger i floden Néstos bördiga delta (läs mer längre ner) och huvudflodfåran utgör östgränsen mot Thrakien. I kommunen finns sex samhällen, huvudorten Keramoti och byarna Agíasma, Pigés, Néa Kariá, Chaideftó, och Monastiráki. Förr bestod området av fyra mindre kommuner som slogs ihop till den nuvarande storkommunen Keramoti 1999.
Kommunen har över 6000 invånare varav centralorten Keramoti 2500. Huvuddelen av befolkningen har sitt ursprung Östra Thrakien, som nu ligger i Turkiet. Vid folkomflyttningarna 1923, som var en följd av konferensen i Lausanne vilken kom till efter den misslyckade grekiska Mindreasienexpeditionen, så kom det också flyktingar hit från Östra Thrakien. Huvudsysselsättningarna i kommunen är jordbruk, boskapsskötsel och fiske. I fisket inräknas fisk- och musselodling. I huvudorten, vilken avses med namnet Keramoti i fortsättningen, finns också turism sedan 1970-talet.
Keramoti, som har en naturlig hamn, ligger på en halvö som bara består av sand och som inte når högt över havsytan. På andra sidan ett 6 km brett sund ligger ön Thassos. Dit, till staden Limenas, kommer man på en halvtimme med bilfärjor som går regelbundet från morgonen till sent på kvällen. Närmaste stad och största ort i Nestosdeltat, är Chrisoúpoli som ligger 14 km norrut. Västerut till Kavalla är avståndet 40 km. Det går buss till Kavalla ungefär en gång i timmen via Chrisoupoli. Läs i en av bildtexterna ovan om hur man löser biljett till bussen. Kavallas flygplats Alexander den store ligger 10 km nordväst om Keramoti.
I Keramoti finns många affärer, alla de normala serviceinrättningarna, tavernor och kaféer. Då Keramoti ligger på en udde av sand så finns det följaktligen sandstrand runt hela udden. Det finns både strandområden som är tomma och de som har parasoller och barer. Turismen har betydelse och det finns omkring 500 bäddar fördelade på mindre hotell och lägenheter. De flesta av besökarna är greker och av utrikes besökare är de flesta tyskar, en hel del kommer också från närbelägna Bulgarien. Däremot är svenskar sällsynta övernattare, ett antal har dock kommit från flygplatsen för att åka färja till Thassos, utan att knappast veta om att de varit i just Keramoti.
Förutom de besökare som övernattar i Keramoti så kommer det varma dagar många badgäster från Chrisoupoli och de närmaste byarna inåt landet. En gång varje år i mitten av juli hålls det ett veckoslut en musikfestival på den långa stranden runt halvön. Antalet besökare kan då uppgå till 10000 och det är en av de största festivalerna i norra Grekland. Festivalen har namnet Chíma sto Kíma.
Nestosdeltat: Keramoti ligger längst ut i Nestosdeltat. Floden Nestos, som har sin källa i Rilabergen i Bulgarien, flyter genom Grekland på en sträcka av 14 mil ner mot Egeiska havet. Nestos är gräns mellan Makedonien och Thrakien. Deltat, med en yta av c:a 550 km², börjar ett stycke sydväst om staden Xánthi vid Taxótes. I väster anses deltagränsen vara vid Néa Karváli och i öster vid Ábdira (för övrigt födelseplats för skaparen av atomismen filosofen Demokritos, 460-370 f.Kr.). Förutom att vara nationalpark är deltat ett internationellt våtmarksområde av betydelse och ett fågelskyddsområde inom EU. En karta över området finns bland bilderna i del 2. Ett informationscentrum för Nestosdeltat finns i Keramoti.
Del 1  Del 2
O,TI KALO