Bilder från Lemesos (Limassol) på Cypern

Borgen, från tidigt 1300-tal, ligger nära den gamla hamnen. På borgens plats låg tidigare ett bysantinskt slott i vilket Richard Lejonhjärta gifte sig med Berengaria i maj 1191 och där kröntes Rickard också till kung över Cypern. Lusignanerna byggde borgen och den förstärktes senare av venetianarna. Under den brittiska tiden var här fängelse till 1940. En stor renovering utfördes 1950. Numera finns här Cyperns medeltidsmuseum med sevärda samlingar.

Utsikt mot norr mot Troodosbergen från borgens tak. Mitt i bilden ses metropolitkyrkan.

Smidesverkstad med producerade alster utanför.

Här kan det inte vara svårt att finna en passande duk.

Ankaragatan har många affärer.

Här ses minareten till moskén Djami Kebir (Stora moskén) med kupolen till kyrkan Ágia Nápa till höger därom.

Kupolen till Agia Napa ses här på närmare håll.

För att besöka Djami Kebir gäller fortfarandede de vanliga reglerna för moskébesök.

Rondellen alldeles ovanför den gamla hamnen. Härifrån utgår bussen till Larnaka.
Något om Lemesos
Lemesós (Limassol) är Cyperns näst största stad med över 160000 invånare. Vid den turkiska invasionen 1974 var antalet 80000 inklusive de turkcyprioter som efter invasionen tvingades flytta till nordsidan av Cypern. Det nuvarande invånarantalet betyder att en mycket stor del av de grekcyprioter som bodde på norra Cypern kom till Lemesos. I och nära staden bor majoriteten av de många ryssar som numera finns på Cypern. Staden är Cyperns största hamn med den nya hamnen västerut. Ännu längre västerut ligger halvön Akrotíri (akrotíri betyder halvö på grekiska) med en brittisk militärbas med samma namn.
Historiskt sett hade platsen liten betydelse före korsriddarnas ankomst på 1100-talet. Under antiken var stadskungarikena Koúrion (Curium) i väster och Amáthous (Amathus) mer betydande. Lemesos är Cyperns centrum för framställning av spritdrycker (främst konjak), vin och öl. Flera kända företag (KEO, Sodap, Loel, etc.) startades då britterna tagit över styret av Cypern i slutet av 1800-talet. I september är det vinfestival och då bjuder företagen på sina produkter.
En del kallar Lemesos för "Cyperns lilla Paris" medan andra menar att staden borde kallas "Lilla Miami Beach". Det senare med tanke på den oerhörda mängd hotell, barer, kaféer och restauranger som ligger längs stranden mellan stadens centrum och österut till platsen för den antika orten Amathous. Det är en sträcka på c:a en mil. Vid Amathous finns inga betydande antika lämningar. Kourion drygt 15 km väster om Lemesos har däremot betydande arkeologiska lämningar. Platsen grundlades av greker på 1300-talet f.Kr. men hade sin största betydelse under romartiden.
O,TI KALO