Bilder från Kreta - Lendas med omgivning

Mäktigt berglandskap i Asterousiabergen efter vägen till Léndas.

Längst bort i diset nedanför klippudden ligger Lendas. Den ljusa rektangeln till vänster bildas av växthus.

Strax öster om Lendas gjuter man speciellt utformade betongstenar som används till vågbrytare. Stenarna ser ut ungefär som stjärnor med fyra armar och utformningen är ursprungligen en fransk konstruktion.

Här är Lendas nedanför klippudden som liknar ett lejon som ligger på lur. Grekiska namnet för lejon, léondas, sägs vara upphovet till namnet Lendas.

Under romersk tid på Kreta var Lendas, då med namnet Levin, hamn för den dåvarande huvudstaden Gortys. De två pelarna på bilden hörde till ett Asklepiostempel.

Del av stranden åt öster nedanför bebyggelsen i Lendas.

Taverna med rum ovanpå att hyra ses här från stranden i riktning åt väster.

Det är rikligt med bougainvillea och andra blommande växter i Lendas.

Det finns några affärer och som synes så finns det det mesta som behövs för invärtes och utvärtes bruk under vistelsen på orten.

Tyvärr saknas tiderna i busstidtabellen, men det går en buss på morgonen, måndag till fredag, till Heraklion och den kommer tillbaka på eftermiddagen. Byter man buss i Ágii Déka så kan man komma till de andra platserna som står på tavlan.
Något om Lendas
Léndas har några likheter med Kali Limenes som ligger 12 km fågelvägen västerut efter Kretas sydkust. En är att båda platserna nås från Mesaraslätten och man åker på slingriga och branta men fina och natursköna vägar över Asterousiabergen. En annan likhet är att båda platserna var bebodda i antiken. En klar olikhet är att Kalí Liménes har få besökare medan Lendas har blivit en ganska populär plats på senare år, fast i förhållandevis liten skala.
Lendas ligger 30 km från Ágii Déka på Mesaraslätten. Det finns buss ända från Heraklion till Lendas med en tur i vardera riktningen måndag till fredag. Det finns både rum, hotell och lägenheter att hyra. Givetvis finns det också tavernor och kaféer, t.o.m. internetkafé. Dessutom har man också några små "Souper Market" att göra inköp i. Lendas verkar trots expansionen fortarande vara en lugn och trivsam plats.
I modern tid var Lendas för inte så länge sedan en liten fiskeby som nåddes via en ganska dålig grusväg. Nu verkar huvudsysselättningen vara grönsaksodling och betongfabriken som beskrivs bland bilderna. Under sommarsäsongen har givetvis turismen fått ökande betydelse. Då Kreta var en del av romarriket var Lendas hamn till Gortys på Mesaraslätten som var den dåvarande huvudstaden på Kreta. Det antika namnet för Lendas var Levin. Det har gjorts en del utgrävningar som man kan se när man går runt i byn.
O,TI KALO