Bilder från hamnbyn Marmari på ön Evvia
Del 1  Del 2


Ovan: MarmáriÉvvia är numera huvudhamnen för färjetrafiken mellan södra delen av ön och hamnen Rafína på halvön Attika.
Vänster: Marmari sett från söder från vägen ner mot staden Káristos.

Marmari sett från färjan som finns med på båda bilderna ovan.

"Den okände sjömannen", en stay tillägnad denne okände och försvunne finns, förutom här, i flera grekiska hamnar.

Vardaglig utredningsyssla i en grekisk by vid havet.

Trots att det bara finns två färjor som lägger till i Marmari så finns det ändå två kontor att köpa biljetter i, till båda färjorna.

Antagligen en av Greklands färgrannaste trappor, näten gör inte det hela mindre pittoreskt.

Marmari är mycket backigt som ses på denna och de två följande bilderna.

Längst bort på andra sidan vattnet ses Agía Marína där det finns ett hotell och några hus.

Ju högre upp man kommer desto brantare blir backarna.

Ikonostasen inne i kyrkan på bilden ovan.

Detta område med sanddyner strax söder om Marmari är en populär badplats. Den septembersöndag då denna bild togs gick det inte att vara där på grund av alltför kraftig nordlig vind.

Längre söderut finns denna strand, som är skyddad från de nordliga vindarna. Får man dessutom vara där ensam så gör det ingenting.

Denna promenadväg, som inte uppskattas bara av människor, går högt ovan vattnet norrut från hamnen.

Denna strand, som finns alldeles norr om bebyggelsen, är ganska vindskyddad.

Ännu en fin badstrand som ligger strax norr om föregående.

Nära Marmari finns ett antal tämligen lyxiga fritidshus som förmodligen tillhör välbärgade athenbor.

Ingången till det högra huset på bilden ovan.

Något längre norrut ligger ännu en mycket fin och lättåtkomlig badstrand. Sedan följer fler... Uppe på bergssidan ses huvudvägen från södra delen av ön och norrut.

Bland olivträden ovanför stranden på bilden ovan finns detta lilla kapell.

På väg uppför backarna till höjderna ovanför Marmari för att få se utsikten därifrån.

Uppe på bergsidan ses samma väg som på en bild högre upp på sidan. I tunnorna finns träd som ska ska planteras ut.

Efter en stunds vandring får man denna fina utsikt. Längst bort i diset till höger ses norra kusten av halvön Attika där Rafina ligger. Öarna som ligger närmare är obebodda.
Kort beskrivning av Marmari och något om Evvia
Marmari har fått sitt namn från den marmor som i antiken bröts invid staden Karistos, 14 km sydost om Marmari, och fördes ut härifrån. Marmorn kom från sydsluttningen av berget Óchi mellan de nuvarande byarna Mekounída och Aetós.
Det finns daglig färjeförbindelse mellam Marmari och Rafina, som i antiken hette Alés Arfanídas, på Attikas östkust. Från Marmari till Karistos finns bussförbindelse i anslutning till varje ankomst och avgång av färjorna. För övrigt är det ont om allmänna kommunikationsmedel. På vardagar lär det gå någon enstaka buss norrut på Evvia.
I tätorten Marmari finns det drygt tusen invånare. I hela området, som förutom Marmari består av ett antal byar, bor det omkring 2500. På vintern är Marmari en mycket lugn plats, däremot är det betydligt mer fart under juli och august. Närheten till och de goda kommunikationerna med Athenområdet gör Marmari och Evvia till ett populärt mål för de som bor där. Antalet utländska besökare är begränsat.
Det finns några ganska stora och flera mindre hotell/pensioner i Marmari. Längs strandpromenaden finns, enligt vanligt grekiskt mönster, en hel del tavernor, kaféer och barer. Lätt åtkomliga stränder finns både mycket nära och på litet längre avstånd. Eftersom det huvudsakligen är tämligen närboende greker som kommer hit på ferier så är utbudet av souvernirer och tingeltangel ganska begränsat. Marmari är en trivsam plats i all enkelhet och det är lätt att ta sig dit från Athens flygplats.
Evvia är Greklands näst största ö efter Kreta, ändå är Evvia förhållandevis okänd och betraktas även ibland som en del av centrala Grekland, då ön ligger nära fastlandet. Vid staden Chalkída mitt på är avståndet till fastlandet så litet att det finns broförbindelse.
Evvias yta är 3650 km², mindre än hälften av Kretas yta. Befolkningstalet är också mindre än hälften av Kretas med något under 200.000. Geografiskt indelas Evvia i tre delar, norra, mellersta och södra. Förutom de två sidorna om Marmari finns här en till sida från Evvia från staden Karistos. Marmari och Karistos ligger båda på den södra delen av ön.
Administrativt hör Evvia samman med ön Skyros. Chalkida är huvudstad för distriktet. Evvia har varit bebodd sedan yngre stenåldern och betydande antika lämningar finns t.ex. vid Erétria sydost om Chalkida. Många lämningar finns också från frankernas tid på 1200-talet. Ön är till stor del bergig med toppar på över 1000 m ö.h.
Det finns ingen ambition att här närmare beskriva hela Evvia eller ens den södra delen. Fullt klart är emellertid att denna ö är mycket intressant vad gäller den vackra naturen, geografi och historia. Den som vill veta något mer kan gå till denna beskrivning på engelska av Evvia. Den är en del av hemsidan www.naevias.gr som för övrigt endast är på grekiska.
Del 1  Del 2
O,TI KALO