Mousaka
Först, nästan det viktigaste, hur uttalas namnet på denna rätt på grekiska? Jo, betoningen ska vara på sista stavelsen och ingen annanstans.
Mousaka (mousakás är grundformen på grekiska) älskas av många greklandresenärer, men förutom i Grekland förekommer den i flera länder i östra Medelhavsområdet. Vid sidan av övriga ingredienser innehåller rätten aubergine (melitzána på grekiska) och ofta också potatis.
Nedan följer ett recept på mousaka med potatis för minst 15 rejäla portioner.
Så här ser den färdiga mousakan ut.
Ingredienser
Köttfärsröra:
1 kg
2-3
5
2
1 msk

1 msk
½ dl
köttfärs, nötkött eller blandfärs
gula lökar
vitlöksklyftor
burkar krossade tomater
salt
svartpeppar
oregano (mer om styrkan är låg)
olivolja
Vitsås (Béchamelsås):
3 l

standardmjölk
vetemjöl
Använd gärna idealmjöl, det finns också såsrecept på mjölkartongen. Snåla inte på salt och peppar för såsen ska ha rejäl smak.



2
120 g
margarin
salt
svartpeppar
äggulor
riven kefalotíri (grekisk hårdost) eller parmesanost
Aubergine- och potatisfyllning:
Mängden aubergine ska vara så stor att 1 cm tjocka skivor räcker till två lager i ugnsformen.
Mängden potatis ska vara så stor att 6-8 mm tjocka skivor täcker en yta lika stor som ugnsformens.
olivolja för stekning
lite salt till auberginerna
Övrigt:
Ytterligare lite riven ost att strö över före gräddningen.
En ugnsform att grädda mousakan i med mått ungefär 40x30x6 cm för att passa mängderna i detta recept.
Tillagning
Finhacka löken och vitlöken och fräs sedan i oljan utan att löken tar färg, använd gärna en kastrull. Lägg sedan i köttfärsen och låt den brynas under omrörning så att det inte blir köttfärsklumpar. Tillsätt de krossade tomaterna, salt, peppar och oregano. Rör om och låt köttfärsröran småputtra tills den blir som en gröt.
Gör vitsåsen och blanda 4 dl av den i den färdiga köttfärsröran. Låt resten av såsen svalna något och blanda sedan i de två äggulorna och den rivna osten.
Ta bort en del av skalet på auberginerna på längden med potatisskalare så att de blir randiga. Skiva dem sedan tvärs över i ungefär centimetertjocka skivor. Bryn därefter skivorna i olivolja och salta dem lätt.
Skala potatisarna och skär dem i 6-8 mm tjocka skivor och stek skivorna i olivolja.
Lägg i ett lager av de brynta aubergineskivorna i ovan nämnda ugnsform och ovanpå hälften av köttfärsröran. Sedan ett lager med de stekta potatisskivorna och gör ett nytt lager med resten av köttfärsröran. Därefter ett lager till med aubergineskivor. Häll sedan över vitsåsen och pudra över med lite riven ost. Grädda till sist i ugn vid 200º värme c:a 40 min eller tills ytan fått en härlig brun färg
Låt mousakan svalna något och skär sedan upp den i minst 15 portionsbitar. Det går utmärkt att förvara anrättningen i kylskåp till nästa dag eller att frysa in bitarna för att äta senare. Linda varje portionsbit i plastfolie före infrysningen.
Recept på mousaka som pdf-fil utan bilder.
O,TI KALO