Bilder från den grekiska ön Poros
Utsikt över staden Poros från höjden ovanför. På andra sidan sundet till vänster ses en del av Galatas på Peloponnesos.
Här en del av Poros sedd från havet. Den större båten till vänster är en av de taxibåtar som går mellan Poros och Galatas. I mitten sticker det berömda klocktornet upp.
Här ses staden från sydost på andra sidan sundet som avskiljer Poros från Peloponnesos.
Vid marinarsenalen från 1830 ligger numera en skola för den grekiska flottan. Här är det uppställning en söndag då det är besöksdag för elevernas familjer som rest hit.
Utsikt mot norr uppe på Kalavria. I diset ser man ön Egina.
Inte långt från där ovanstående bild är tagen ligger Palátia, ruinområdet med Poseidontemplet från 500-talet f.Kr. Detta område med antika lämningar började utgrävas av de två svenska arkeologerna Lennart Kjellberg och Sam Wide år 1894. Det var den första svenska arkeologiska utgrävningen i Grekland. På senare år har det svenska arkeologiska arbetet fortsatts under ledning av personal från det svenska institutet i Athen.
En del av den skog av aleppotall som finns på Kalavria.
Klostret Zoodochos Pigi som är från 1500-talet och ligger i en bergsluttning ner mot havet.
Något om Poros
Póros hör till de Saroniska öarna och ligger utanför nordöstra kusten av Peloponnesos (Pelopónnisos) med bara ett smalt sund på 300 m emellan. Orten mittemot på fastlandet heter Galatás. Poros består egentligen av två öar, Sfería där staden Poros ligger och den betydligt större Kalávria där de flesta större hotellen ligger. Öarna ligger tätt intill varandra och det finns en liten bro som förbinder dem. Den högsta toppen på Kalavria heter Vígla och är strax under 400 m ö.h. Öarnas totala yta är 30 km² varav en del är täckt av mycket fin skog av aleppotall. Den bofasta befolkningen är c:a 4500.
Bilfärjor förbinder dagligen Poros med Pireus, Egina, Hydra och Spetses. Dessutom finns bärplansbåtar och andra snabbgående båtar. Restiden Poros - Pireus är 1 timme med bärplansbåt och drygt två timmar med bilfärja. Det går också att komma sjöledes till Tolo och Nafplio. Till Galatas på Peloponnesos finns en liten bilfärja och små taxibåtar som går i skytteltrafik. Från Galatas går bussar ut på Peloponnesos, bla. till Nafplio. På Poros finns lokalbuss och taxi.
Poros är en mycket populär semesterö och veckoslutsö för athenarna. Dessutom är det en ö som besöks av många utländska turister. Det finns en hel del hotell och lägenhetshotell. Stränder är det något snålt med, det finns egentligen bara en stor sandstrand (Askéli) och några mindre som alla ligger på sydvästsidan av Kalavria. Staden Poros har många pittoreska gränder med en hel del trappor och många tavernor och kaféer såväl i gränderna som utmed vattnet. I staden finns ett känt klocktorn och där finns också en skola för marinen som man inte kan undgå att lägga märke till.
På Poros finns i stort sett två sevärdheter. Den ena är ruinerna av ett Poseidontempel som ligger på en platå med fin utsikt uppe på Kalavria. Upptäckten och den första utgrävningen av tempelområdet gjordes 1894 av två svenska arkeologer (läs mer i bildtext ovan). Den andra sevärheten, likaledes på Kalavria, är klostret Zoodóchos Pigí (namnet betydet Livsmottagande källan och är ett inte ovanligt namn på kloster i Grekland).
O,TI KALO