Bilder från den grekiska ön Skyros - Chora
Del 1  Del 2  Del 3  Del 4  Del 5  Del 6  Del 7  Del 8 - Start


Ovan: Chora med Akropolis sett från öster. Den förstorade versionen av bilden har mer information om det som ses.
Vänster: Närbild av Akropolis och klostret Ágios Geórgios eller med det mer fullständiga namnet Moní Agíou Georgíou Skirianoú. I mitten klosterkyrkan som är från 1680-talet. Efter en jordbävning 2001 får för närvarande varken klostret eller Akropolis besökas.

Längre än såhär kommer man inte eftersom klostret har besöksförbud av säkerhetsskäl.

Akropolis sett från kyrkogården i Chora. På kyrkogården vilar förutom avlidna skyrioter några icke greker som bosatte sig och sedan avslutade sina dagar på Skyros.

Agios Georgios sett från det stora torget i Chora. Torget är inte oerhört stort, men i förhållande till storleken på de många gränderna är det stort.

Körvägen upp till torget. Till torget går det alltså körväg, men bara taxi kan parkera i närheten av torget, medan torget i sig är helt bilfritt. Chora är från början inte byggt för andra fordon än åsnor, därför har man strax utanför bebyggelsen byggt en ganska stor parkering.

Taken på husen i en del av Chora sedda från klostret.
Se på ett litet filmsvep över bebyggelsen i Chora från söder till norr.

Chora från en annan vinkel, här sett från nordväst.

Denna bastion mot norr ingick i den antika stadsmuren. Bastionen kan också ses till vänster på föregående bild och kallas Paleópirgos, Gamla tornet. På bastionen är familjen Faltaits hus byggt. Huset är till stor del avsatt till ett museum. En trädgård och en friluftsteater som hör till muséet kan också skönjas till höger om bastionen på föregående bild.

Faltaits museum i förgrunden med bebyggelsen i Girísmata längst bort. Läs mer om muséet i del 8.

Alldeles ovanför Faltaits museum finns Brooketorget med en staty till minnet av den på Skyros avlidne engelske poeten Rupert Brooke. Statyn är från 1931 och bekostades av en belgisk affärsman. Den föreställer inte alls Brooke (modellen för den lär ha varit en manlig prostituerad), men en relief av honom finns på sockeln. Mer om Brooke finns i del 6 som handlar om Skyros södra del där hans grav finns.

Usikt från arkeologiska musét, som också ligger nedanför Brookestatyn fast åt öster. Det som ses närmast är Magaziá, bebyggelsen längre bort efter stranden och ut till udden är Mólos och längst bort mot havet Girismata. De flesta husen som ses är hotell, lägenhetshotell och pensioner. Stranden är en tämligen fin sandstrand.

Akropolisklippan och Chora sedda från stranden vid Magazia.

Chora sett från söder alldeles bredvid vägen mot hamnbyn Linaria.

Chora sett rakt från norr. Den vita byggnaden närmast längst ner är en kyrka med namnet Agios Georgios, inte att förväxla med klostret uppe på klippan.
Något om huvudorten Chora
Chora beskrivs i bilder och bildtexter ovan, dess gränder kan ses i del 2 och dess närmaste omgivningar i del 3. Det mesta av service på Skyros finns i Chora och där finns allt av det som en vanlig besökare behöver, som t.ex. tavernor, kaféer, internetkafé, bank med bankomat, postkontor, bil- och mopeduthyrning och påfallande många mataffärer i förhållande till storleken på byn.
Mer om Skyros finns på öns startsida.
Del 1  Del 2  Del 3  Del 4  Del 5  Del 6  Del 7  Del 8 - Start
O,TI KALO