Bilder från byn Ano Vouves på Kreta med det gamla olivträdet


Ovan: Utsikt mot Lefká Óri, Vita bergen, som ses i bakgrunden. Den egentliga delen av Áno Voúves, som här ses på 6 km avstånd från byn Gribiliana nära Kretas nordkust, utgörs av den nedre hussamligen till vänster, där både olivträdet och museet finns.
Vänster: På väg upp till Ano Vouves. Först kommer man förstås till Kato Vouves, men därifrån finns inga bilder på denna sida. Närmast ligger byn Spiliá. Rakt ovanför ses byn Marathokefála. Uppe till höger vid kusten ligger Kolimbári och Gribilianá.

Västerut och nedåt, från samma plats som föregående bild är tagen, ser man byn Drakóna, som alltså ligger söder om Spilia.

Efter den branta vägen uppåt ligger denna vägkyrka. Den är tillägnad Panagía Eleoúsa (en annan namnform för jungfru Maria), Ágios Patápios (helgonet Patapios föddes på 300-talet i Egypten) och ärkeängeln Michaíl (Mikael).

Innan man kommer fram till Ano Vouves ligger en kyrka, med ovanligt klocktorn, från vilken man har fin utsikt över dalen och bergen.

Denna tavla står bredvid det gamla olivträdet, så det är ingen risk att man missar det.

Här är det gamla olivträdet som ännu ger oliver, men vars ålder är omstridd . Någonstans mellan 2000 till 4000 år verkar vara troligt. Läs mer om trädet längst ner på sidan.

Den ihåliga stammen är imponerande oberoende av alla diskussioner om trädets ålder.

Bredvid trädet leder denna gång fram till olivträdsmuseet.

Gången mynnar till höger. Mitt i bilden ligger den ena museibyggnaden och till höger den andra.

Inne i museet finns många redskap med anknytning till olivodling och olivoljeframställning men även till jordbruk.

Ännu fler redskap i samma byggnad som i bilden ovan. Dessutom har museet ett antal inramade foton med bilder bl.a. av prominenta personer som besökt museet.

Utanför museet i en husvägg finns detta, som visar hur man förr fick avkylt vatten att dricka, fast då hade man givetvis denna anordning inomhus i skuggan.

Med museet till höger fortsätter vägen genom byn. Vägen delar sig en bit längre fram, fast båda vägarna leder till slut ner mot kusten i norr.

Där vägen delar sig står denna vägkyrka. Någon tar hand om den, för det lyser en oljelampa inuti.
Något om byn Ano Vouves och det gamla olivträdet
Den mycket lilla byn Ano Vouves skulle vara så gott som okänd om man inte hade det gamla olivträdet. Runt omkring byn och i hela området ner mot havet växer ett mycket stort antal olivträd. Kolimbaritrakten hör till de förnämsta olivoljedistrikten på Kreta.
Olivträdet är om inte det äldsta så i varje fall ett av de äldsta olivträden i världen, som dessutom fortfarande ger oliver varje år. Åldern uppges till minst 2000 år. Detta har man kommit fram till genom att räkna årsringar. Det måste finnas stora svårigheter med sådan åldersbetämning eftersom trädets stam till stor del är ihålig. Innan trädets höga ålder var känd uppges det att den ihåliga stammen användes som hundkoja av en intilliggande gård.
Från Kretas universitet finns en uppskattning av att trädets ålder är 4000 år. Hur mycket som är önsketänkande av det är svårt att säga. Alla verkar dock vara överens om att trädet fanns redan före Jesu födelse. Trädets stam är över 12 m i omkrets nere vid marken.
O,TI KALO