Bilder från den grekiska ön Kythira - Platser i norr
Del 4  Del 5  Del 6  Del 7  Del 1  Del 2  Del 3 - Start

Ganska långt upp i norr på östra sidan av Kythira ligger byn Agía Pelagía. Det är efter måtten på Kythira en stor turistort, numera förmodligen den största men inte den mest pittoreska. Här och söderut finns i alla fall badstränder och det mesta av service som besökaren kan behöva.

Här strax söder om Agia Pelagia i Kalamítsi bor en svensk som arbetar med framställning och export av främst olivolja, se Kalamitsi Products.

Nere i Agia Pelagia fanns det inte många turister kvar dennna dag i mitten av oktober. Läs mer om Agia Pelagia längst ner på sidan.

Nästan längst nordöstut på Kythira ligger den lilla trevliga byn Platía Ámmos. Det finns ett antal uthyrare av rum, vars antal utökas något varje år, tre tavernor och två kaféer, allt dock som mest öppet på sommaren.

Kuststräcka strax norr om Platia Ammos. I bakgrunden ses en del av den lilla ön Elafónisos utanför Peloponnesos.

Kyrkan, Ágios Charálambos, ligger i byn Karavás i inlandet på norra Kythira utmed vägen mellan Platia Ammos och Agia Pelagia.

Landskap vid Karavas, till höger om bilden ovan, sett från vägen till Amir Ali.

I sänkan som man kan ana mitt i bilden ligger en grön och lummig ravin med källorna Amir Ali och Portokaliá. Längst upp i bilden ligger de sedan länge övergivna husen i Mavrogiorgiánika.

Vattenfall i ravinen. Ursprunget till namnet Amir Ali finns det en massa legender om. Förmodligen härrör det sig i alla fall från den korta tid 1715-1718 som turkarna ensamma behärskade Kythira.

Bro över ravinen vid Amir Ali. Alldels intill finns det ett kafé med samma namn, som också lär servera kalla rätter, beläget lummigt under plataner. I mitten av oktober var det dock stängt för säsongen.

Rastplats under en platan en bit ner mot norr i den vattenrika och gröna ravinen.

När man lämnar Karavas och åker söderut, på den väg som går inne på ön, passerar man genom denna port. Tavlorna på portsidan bär namnen på de som bekostat porten. Läs mer om Karavas längst ner på sidan.

Strax efter det att man åkt igenom porten på bilden ovan ser man denna fina bro.

Om man strax söder om Karavas åker in på (eller varför inte parkera bilen och gå till fots) en liten grusväg som går österut kommer man till kyrkan Panagía Déspina Vounó. Nedanför kyrkan finns resterna av den gamla byn Vouno, men också några nybyggda hus.

Utsikt från kyrkan mot sydöst. Piren som går ut i havet är piren i Agia Pelagia.

Ursikt från Panagia Despina Vouno mot norr och ön Elafonisos, som också fanns med på en bild från Platia Ammos. Den skarpsynte kan till vänster på den förstorade bilden se ett fyrtorn på bortersta nordligaste delen av Kythira som är udden Spathí. Fyren, Moudári, byggdes 1857 under engelsmännens tid på Kythira och är 25 m hög. Nedanför fyren åt väster finns en badstrand och där finns också en av Kythiras äldsta byzantinska kyrkor Ágos Nikólaos.

Några kilometer väster om Panagia Despina Vouno ligger kyrkan Ágios Nektários på en höjd och där finns också en begravningsplats.

Utsikt mot nordost och Peloponnesos från Agios Nektarios. Ungefär mitt i bilden ses kyrkan Agios Charalambos i Karavas.
Något mer om några av platserna i norr
Agía Pelagía var till 1998 Kythiras huvudhamn, men eftersom den inte är en hamn väl skyddad för nordliga vindar så byggde man en ny hamn vid Diakófti sydostut efter kusten. (Redan under den engelska tiden ansåg man att en hamn borde byggas i Diakofti!) I Agia Pelagia finns numera också turister från Europa som kommit genom organiserade charterresor, bl.a. finns det två arrangörer från Holland. Jämfört med andra mål för utländska turister i Grekland är det hela dock på en mycket blygsam nivå, de flesta besökarna är ändå greker. För övrigt verkade den nordligaste delen av ön vara tämligen genuin och en hel del övergiven begyggelse kan ses.
Vid Kambi i Karavás undersökte man 1997 en minoisk grav, desvärre gav undersökningem inte något för det visade sig att graven plundrats tidigare. Dock fann man att området var arkeologiskt intressant, så att det motiverade senare undersökningar.
Förr skröt man i Karavas om ett apelsinträd som kunde ge 35-40000 apelsiner per år och som det tog 2-3 dagar för åsnorna i byn att transportera till Platía Ámmos varifrån de skeppades till Pireus. Det finns en sång från Karavas som handlar om apelsinträdet. Lyssna till den genom att klicka på högtalarikonen.
Mer om Kythira finns på öns startsida.
Del 4  Del 5  Del 6  Del 7  Del 1  Del 2  Del 3 - Start
O,TI KALO