Bilder från Larnaka på Cypern
Del 2  Del 3  Del 4  Del 1

Detta är den förmodligen mest kända byggnaden i Larnaka, nämligem kyrkan Ágios Lázaros (St Lasarus). Lasarus är Larnakas skyddshelgon och han blev enligt bibeln uppväckt från de döda av Jesus i Palestina. Han ska därefter enligt legenden ha avseglat till Kition (se beskr. av Larnaka i del 1) och blivit biskop där och efter sin död ha begravts på platsen för kyrkan.

Västra sidan av Lasaruskyrkan som uppfördes på 800-talet men som sedan byggts om flera gånger. Det finns en krypta under kyrkans golv där man kan se Lasarus grav.

Här pågår förberedelse för barndop i Lasaruskyrkan.

Nära Lasaruskyrkan finns en kort gata med denna skylt. Man tror lätt att gatan har sitt namn efter Verner von Heidenstam, men så är det inte. För det första så finns det nämligen en levantinsk släktgren, med samma ursprung som den svenska. Stamfadern var den kunglige svenske livmedikusen Peter Peters (av nordvästtysk härstamning) som adlades von Heidenstam 1770. För det andra så var en Dr. F.C. Heidenstam (från någon av släktgrenarna) "Chief Medical Officer" på Cypern i slutet på 1800-talet under britternas första tid. Han skrev bl.a. en rapport om lepra på Cypern (från Victorian Times). Det torde vara han som givit gatan namnet.

Denna affär som ligger nära Lasaruskyrkan säljer bl.a. olika slags föremål av koppar.

Utanför snickeriverkstad som också den ligger nära Lasaruskyrkan.

Gång utanför en annan kyrka i Larnaka, nämligen Panagía Chrysopolítissa.

En bit utanför centrum, längs boulevarden Faneromeni, ligger kyrkan Ágia Faneroméni, vilken delvis ligger ovanpå en gammal katakomb. Alldeles bakom kyrkan har man i flera år hållit på att bygga en ny större kyrka, som nu är färdig.

Inne i katakomben under Agia Faneromeni.

Det vackra klocktornet till kyrkan Ágios Ioánnis i norra delen av centrala Larnaka. Flera kyrkor har liknande torn.

Denna kyrka i modernare arkitektur heter Ágios Geórgios Kondós och ligger två kilometer nordväst om centrum.

Alla kyrkor ovan har varit grekisk ortodoxa, men det finns fler kyrkor på Cypern, t.ex. romersk katolska, brittisk evangeliska, nordiska kyrkan och denna som är armenisk och ligger vid den korta gatan Armeniska kyrkan.
Därför finns det en armenisk kyrka på Cypern: Kristna armenier bodde i början av 1900-talet och sedan länge i östra Turkiet. 1915 började de utsättas för ett folkmord enligt historiker. I detta instämmer sedan länge t.ex. ett antal inom- och utomeuropeiska regeringar och nu 2021 även USA. Sveriges regering har ännu inte erkänt folkmordet. Redan 2010 erkände dock Sveriges riksdag massmorden som folkmord.
Det är huvudsakligen armenier som räknas in i folkmorden, men även andra kristna minoriteter som assyrier, syrianer, pontiska och anatoliska greker i dåvarande osmanska riket. Massakern kostade närmare en och en halv miljon människor livet. Ända tills april 2014 hävdade Turkiet att de döda omkommit under krigshandlingar. Då uttalade turkiets premiärminister Erdogan oväntat ett delvis erkännande av händelserna, fast med färre offer. Många armenier lyckades fly och en del till Cypern. Därför finns det en armenisk kyrka i Larnaka. Man påträffar inte sällan armeniska namn på dagens Cypern.

Detta är från den armeniska kyrkogården. Den ligger inte intill den armeniska kyrkan på bilden ovan utan i de nordvästra delarna av Larnaka.

Detta monument, som ligger vid strandpromenaden, har också anknytning till armenierna på Cypern. Läs om monumentets tillkomst.

På den brittiska evangeliska kyrkogården är det givetvis främst britter som är begravda, men man finner bl.a. också några svenska namn på gravstenarna.

Minareten tillhör Tuslamoskén som ligger någon kilometer nordväst om centrum och inte så långt från metropolitkyrkan i Larnaka och varuhuset Metro.

Denna staty i en park i västra ytterdelen av Larnaka föreställer den folklige poeten Pávlos Liasídis som föddes 23 mars 1901 och dog 29 september 1985. Han gav ut tretton diktsamlingar under åren 1928 till 1979.
Kort beskrivning av Larnaka
Den finns i del 1.
Del 2  Del 3  Del 4  Del 1
O,TI KALO