Bilder från staden Kastelli på Kreta
Del 1  Del 2  Del 3

Utsikt över Kastélli mot nordväst. Hamnen ligger vid det smala näset ungefär mitt i bilden.

I centrum av Kastelli vid vägen som fortsätter mot Falassarna. Till höger går gatan ner mot Platía Tzanakáki.

På stadens centrala torg Platia Tzanakaki finns numera varken busstation eller taxistation. (Bilden är från slutet av november 2018.)

Ytterligare en bild från torget. Fram till sommaren 2012 låg stadens busstation nere till höger i byggnaden. Denna bild är från hösten 2019.

Denna byggnad, till höger om ovanstående, var guvernörens palats under den venetianska tiden och det användes också på liknande sätt under den turkiska ockupationen. Byggnaden restaurerades i början av 2000-talet för att bli arkeologiskt museum, vilket den invigdes till 2 september 2006.
I museet kan man bl.a se mycket stora och fina golvmosaiker från den romerska tiden och få information om den jordbävning som förstörde stora delar av den dåvarande bebyggelsen 365 e.Kr.

Detta är hotell Kastelli som ligger mitt emot det arkeologiska museet. Förr var det restaurang i bottenvåningen, men 2007 blev den ombyggd till kaféservering. Övervåningen ombyggdes under 2015. Denna bild är från hösten 2019.

Den lilla kyrkan i den övre södra delen av torget heter Ágios Michaíl Archángelos. Precis som med Agios Spiridonas, som ses längre ner på sidan, har kyrkan numera putsen borttagen.

Vid den övre södra delen av torget till vänster om kyrkan i bilden ovan.

Kyrkan Ágios Spirídonas, den största i Kastelli, hade förr putsade och vitmålade väggar.

Utsikt från Agios Spiridonas mot delvis äldre delar av Kastelli.

Den venetianska brunnen från 1520.

Tämligen smal stenlagd gata som dessvärre inte är befriad från biltrafik.

Under den tid jag besökt Kastelli, från början 1990-talet tills nu, fanns det en centralt belägen bemannad busstation i Kastelli fram till 2016. Den flyttades två gånger under denna tid, senast låg den vid genomfartsgatan. Under 2016 lades stationen ner. Denna kiosk, inte långt från den senaste busstationen, har numera som deluppgift att vara busstation, d.v.s. man kan där inhandla bussbiljett.

Gatubild värd att studera närmare.

Delvis restaurerade rester av den venetianska borgen, kastellet, som givit Kastelli dess namn.

Längre ner efter samma gata som i bilden ovan ses ytterligare delar av den forna venetianska borgen, som omgav staden.

Längre ner efter gatan på väg mot havet.

Vanligtvis rekommenderas inte restauranger här på O,TI KALO, men denna taverna, Papadákis, har funnits sedan 1960 och har besökts av oss sedan 1994 och kan rekommenderas. När bilden togs i november hade stället stängt för vintern.

Solen går upp över de norra delarna av Kastelli nere vid Kissamosbukten.

Närmast den lilla kyrkan Ágios Tímios Stravrós. Uppe till höger ses kyrkan Agios Spiridonas. Allra längst uppe till vänster ligger ett nunnekloster som visas på bilden nedan.

På en höjd i södra utkanten av Kastelli ligger nunneklostret Zoodóchos Pigí.

Klostret sett från söder från vägen som går till byn Polirrinía.

Halvön Rodópou i östra änden av Kissamosbukten.
Se också en bild av yttre delen av halvön. Ungefär mitt i bilden högt upp på bergsidan ses en väg gå ner åt vänster. Från den vägen är de två sista bilderna på sidan Del 4 av bilderna från halvön Rodopou tagna.
Här slutar bilderna på denna sida med ett filmsvep från halvön in mot Kastelli.
Något om Kastelli
Staden Kastéli Kissámou (Kissámou är genetivformen av Kíssamos) ligger i landsdelen Kissamos på Kretas nordvästra del. Namnet Kastelli kommer av den venetianska borg som det nu bara finns några murar kvar av. Staden, som är huvudort för området Kissamos, har omkring 20000 invånare och ligger längst in i Kissamosbukten, som omges av halvöarna Gramvoúsa i väster och Rodópou i öster. En färja går två gånger i veckan mellan Kastelli och ön Kíthira och Gíthio och Kalamáta på Peloponnisos. Kastellis hamn ligger några kilometer från centrum ut mot Gramvousa.
Turismen är på relativt låg nivå, men en konstant sakta ökning sedan mitten på 1990-talet är klart skönjbar. Staden är ett populärt utflyktsmål för dem, som för en dag, vill lämna de välsmorda turistorterna väster om Chania. I Kastelli finns det en del små hotell och de senste åren har också några större tillkommit. Dessutom finns det rum och studior att hyra.
För den som vill uppleva en genuin liten grekisk stad, och som är lätt att nå, är Kastelli den idealiska platsen. Några speciella sevärdheter att locka med finns inte, utan i stället kan man njuta av lugnet och vandra i staden och dess omgivningar. Nöjesliv finns det inte mycket av. En flera kilometer lång strand har närmast staden sand, men längre mot öster bitvis också klappersten för att sedan ha sand igen.
Kastelli är mer eller mindre byggt på antika ruiner. På många ställen i staden, här och där mellan senare tiders bebyggelse, ser man ofullständiga arkeologiska utgrävningar. Lämningarna är främst från den romerska tidsepoken.
För många år sedan kom det ett nytt inslag i stadsbilden, nämligen arabiska nordafrikaner och även svarta afrikaner från längre söderut i Afrika. Det var nästan bara män, vilka för det mesta sågs sysslolösa. Sedan 2009 verkar de allra flesta av dessa ha försvunnit, nu ser man bara några enstaka. Dessutom finns det, sedan en lång tid tillbaka, en del albaner i Kastelli som ofta sysslar med byggnadsarbeten.
Bilderna på sidorna för Kastelli är från åren 2002, då jag började använda digitalkameror, fram till november 2019. Däremot har besök/boende i staden skett sedan 1993.
Det finns några utflyktsmål i den lite längre bort liggande omgivningen av intresse. 7 km söder om Kastelli ligger resterna av det antika Polirrinia som hade Kastelli som hamnstad på romartiden. Polirrinía har svårtydbara ruiner från flera tidsepoker, men den nutida byn är bara den värd ett besök.
Det andra stället i omgivningarna värt en utflykt är Falassarna på Kretas västkust. Där finns det både fina stränder och delvis framgrävda antika ruiner. Dit går en buss tre gånger om dagen under sommarhalvåret. Det går också en buss dagligen under samma tid, tur och retur, till det längre bort liggande sandstrandsområdet Elafonísi i sydväst. Detta område har dock med åren blivit ganska hårt exploaterat och besöks dessutom via havet från Paleochora på sydkusten och via landsväg från de turisttätare områdena på Kretas nordkust.
Del 1  Del 2  Del 3
O,TI KALO