Bilder från staden Kastelli på Kreta - Nationaldagen 28 oktober 2006
Del 3  Del 1  Del 2

På torget Platía Tzanakáki mitt i Kastelli hålls en liten högtidsceremoni kl.11 på förmiddagen av präster och med deltagande också av stadens styresmän.

Därefter vidtar en kort parad vilken börjar med damer från Röda korset.

Sedan följer barn och ungdomar i kretensisk folkdräkt.

Den grekiska flaggan bärs här av barn som senare ska dansa på torget.

Efter de folkdräktsklädda följer skolkasser i skoluniformer.

Sedan kommer en avdelnig pojkar också i skoluniform.

Här några lite äldre flickor i tåget av vilka de flesta verkar vara glada denna festdag.

Framför det före detta venetianska guvernörspalatset vid torget börjar först de allra yngsta dansa kretensiska folkdanser.
Se en del av dansen från bilden ovan.

Sedan är det dags för de något äldre att också framföra kretensiska danser.
Se också en del av de något äldres dans.

Här är en bild av några av de yngsta folkdansarna som står bakom de något äldre som dansar just nu.
Något om 28 oktober
Grekland har två nationaldagar, den första den 25/3. Den firas till minnet av början av befrielsekriget mot turkarna 1821. Den andra nationaldagen, Nej-dagen (I Méra tou Óchi), firas den 28/10 till minnet av statsminister Metaxás nej (óchi) till Mussolini den 28/10 1940 under 2:a världskriget. Metaxas hade tidigare förklarat att om Grekland anfölls skulle det vara tvunget att alliera sig med västmakterna.
Mussolini ville att italienska trupper utan motstånd skulle få tåga från det av Italien ockuperade Albanien in i Grekland vid Ipiros. Nejet från grekerna gjorde emellertid att italienarna anföll Grekland, men grekerna mötte italienarna med hårt motstånd och lyckades mot alla odds driva dem t.o.m. en bit tillbaka in i Albanien. Nederlaget för italienarna var det första för axelmakterna under 2:a världskriget.
Det italienska misslyckandet fick betydelse för världskrigets fortsättning eftersom Hitler fick lov att avsätta tyska trupper för att kunna invadera Grekland. Anfallet mot Grekland började 6/4 1941. Det tog 20 dagar för dem att nå Athen som ockuperades 27/4. Mussolinis nederlag hade fört med sig att den tyska oberäknade insatsen försenade Hitlers planer för östfronten.
Mer om själva Kastelli finns att läsa i del 1.
Del 3  Del 1  Del 2
O,TI KALO