Bilder från den grekiska ön Skyros - Linaria och dess nära omgivning
Del 4  Del 5  Del 6  Del 7  Del 8  Del 1  Del 2  Del 3 - Start

När man kommer till Skyros med båt kommer man hit till Linaria, som är Skyros näst största samhälle, men inte särskilt stort för det.

Här kommer den nya fina färjan Achilléas (med de snyggaste toaletterna som skådats på en grekisk bilfärja) från Kymi. På kajen väntar bl.a. bussen som går till Chora och under sommaren också till Molos.
Just när Achilleas kommit hit börjar ljudlig musik från en bar mittemot hamnen. Musikstycket är ur "Also sprach Zarathustra" av Richard Strauss. En något speciell tradition måste sägas, vars bakgrund jag inte känner till.
För den som inte vet hur den musiken låter kan lyssna på den i form av en mp3-fil genom att klicka på högtalarikonen.

Se en liten film när färjan anländer en kväll. Volymen är nerdragen för att det är kraftiga vindstörningar, men på slutet av filmen kan man höra musiken om man drar upp volymen.

Linaria är en trevlig liten hamnby, där en del livnär sig på fiske. Båten längst ner är dock en utflyktsbåt att användas under högsäsongen juli-augusti.

I motsatt riktning i förhållande till föregående bild. Högst upp ses den relativt stora kyrkan Ágios Nikólaos. Detta helgon är bl.a. sjöfararnas skyddshelgon, vilket passar bra i denna sjöfartsberoende by.

Utrednings- och lagningsarbete på hamnkajen.

Till höger i den låga byggnaden ligger en kiosk och till vänster under den blåvita skylten biljettkontoret för färjan till Kymi. Detta kontor var endast öppet i samband med färjans avgång. Om man önskade att köpa biljett i förväg och inte ville gå upp tidigt på morgonen så var man hänvisad till kontoret i Chora 11 km bort, som hade betydligt bättre öppettider. Förmodligen är det bättre öppettider i Linaria under högsäsong då det är två båtturer till och från Kymi varje dag.

Begravningsplatsen i Linaria är vackert belägen med storslagen utsikt över havet.

Jättelika pelargonior finns bland husen uppe i sluttningen i Linaria.

Någon kilometer bort längs vägen till Chora ligger Acherounes, som får sägas ha varken den bästa eller den sämsta av Skyros många fina stränder.

Betydligt närmare Linaria ligger denna fina lilla strand, som får representera de många små fina stränder som finns på Skyros, förutom de större och namnkunniga.
Något om Linaria
Linariá, sydväst om och 11 km från Chora, är Skyros hamnby av flera skäl: Hamnen är skyddad från nordliga vindar som är de vanligaste och Linaria ligger på rätt sida om ön, dvs. mot Evia med Kymi som är den viktigaste förbindelseorten för Skyros, och därmed blir båtresan kortast. I Linaria bor det vintertid ungefär 150 personer, sommartid något mer. Det finns några kaféer/barer och tavernor, ett grillställe, en större och en mindre livsmedelsaffär, samt en bensinstation. Dessutom finns det en affär som säljer keramik från ön.
Inne byn finns två små hotell (det ena har också lägenheter), litet längre bort och i grannskapet finns det en del lägenheter att hyra, t.ex. i Acheroúnes som avbildas ovan. Lite längre bort åt öster ligger Kalamítsa med sin långa strand och med fler möjligheter att hyra bostad. Även Skyros behöver elektricitet och det diseldrivna kraftverket ligger väl placerat i en liten ravin bortom Linaria, längs vägen till Acherounes, och stör inte alls.
Mer om Skyros finns på öns startsida.
Del 4  Del 5  Del 6  Del 7  Del 8  Del 1  Del 2  Del 3 - Start
O,TI KALO